Wedbush: Има нужда от производство на повече електронни компоненти

Мат Брайсън, старши вицепрезидент и анализатор хардуер, Wedbush Securities

18:11 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Проблемът е в това, че просто има нужда от повече производство, от разширението му.

Трябва да има начин да се правят повече компоненти. Проблемът е в това, че компаниите преследват нови цели.

Особено при 5G слушалките, в тях има 30-40% повече чипове. Говорих с други хора, които казват, че са дори 50% повече. И дори повече.

Понеже имаме преход към 5G, всеки ще започне да казва, че няма да може да прави повече 5G телефони и ще се върне пак към 4G.

Тази верига на доставки просто изисква повече електронни компоненти. Буквално леярните и производителите имат своите планове, но просто отнема повече време. През втората половина на следващата година или 2023-2024г. се очаква да бъде включен още капацитет.

Но няма кой знае какво решение дотогава.

Не можем да получим още утре заводски капацитет само защото искаме. Междувременно има и други проблеми. Енергийна криза. Криза с тока в Китай. Потенциално има елементи на климатични проблеми в Тайван. Трябва ли да следим и тези фактори по-внимателно?

Би трябвало да ги следим, проблемът е в това, че компаниите, които правят слушалки ви казват, че се тревожат и за тези неща, но сега имат затруднения с логистиката. Не могат да си направят доставките в САЩ, защото стоят в едни контейнери и не знаят кога ще тръгнат.

Така че би трябвало да се тревожим за това, но хората не разбират добре каква е връзката между енергийната криза в Китай, защото трябва да се тревожат за бизнеса си.