Wedbush: Освен с чипове, фирмите изпитват трудности и в логистиката

Мат Брайсън, старши вицепрезидент и анализатор хардуер, Wedbush Securities

15:00 | 14 октомври 2021
Обновен: 18:13 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Какво е значението на 24-часовата работа на американските пристанища? Трябва ли да се разшири или гъвкавостта и вниманието към проблема ще имат значение?

Не съм сигурен как това ще облекчи напрежението. От гледна точка на електрониката, забелязвам все по-често, че не говоря за недостиг на чипове, което остава проблем. Когато говоря с компаниите те ми казват, че им е трудно да придвижват оборудване и компонентите, които са им нужни, за да произведат това оборудване от точка А до точка Б.

Всичко, което може да се направи за облекчение на тези проблеми с превозите и товарите би било чудесно. Ще помогне на компаниите да получат продуктите, които им трябват за потребителите.

 

Bloomberg научи, че Apple ще понесе удар по целите си на производство на iPhone 13. Какво откривате във веригите за доставки в Азия, което би могло да покаже евентуално нови проблеми?

От известно време има недостиг особено на полупроводници, произведени с по-старо оборудване. Проблемът е в това, че всички доставчици на оборудване минаха към нови процеси, което има смисъл.

Въпреки това има редица компоненти, които все още се правят с това старо оборудване и процеси. Няма повече такова оборудване и това създава затруднения за всеки производител на електроника. Трудно е като не можеш да намериш нещо. Говорим често за части от 10-20 цента.

Те обикновено не се смятат за толкова важни в общата картина на нещата, но проблемът е като не можеш да ги намериш. Тогава не можеш да произведеш компютъра или слушалките.

Вижте втора част на видеото.