Каква е целта на новата програма на ЕЦБ, част 2

Янис Стурнарас, управител на Централната банка на Гърция

19:30 | 11 октомври 2021
Обновен: 21:30 | 11 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

От гледна точка на настоящето, разумно ли е да допускаме, че PEPP ще приключи в края на март? И когато това стане, има ли вероятност да бъде ускорена програмата за изкупуване на активи?

Все още не сме обсъждали последователността. Както знаете, по принцип Програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия ще приключи през следващия март.

Разбира се, че може да бъде удължена. Може да се намали и преди това, в зависимост от условията за финансиране. Искаме благоприятни условия за финансиране.

Все още не сме обсъждали промени в Управителния съвет. Те също ще бъдат обсъдени на заседанията ни през декември.

Дали е решение новата програма за закупуване на облигации, която цели да предотврати разширяване на спредовете, когато извънредните  покупките бъдат постепенно прекратени през следващата година?

Сега имаме програма, както знаете, купуването на активи цели благоприятни  финансови условия, плавен преход на паричната политика, предотвратяване на всякакъв вид фрагментация във всяка юрисдикция в еврозоната.

Това са принципите и съм сигурен, че Управителният съвет ще продължи да се стреми към това.

Виждате ли някаква полза от отдръпването от ежемесечното обявяване на покупките и вместо това да работите са финансови пакети, които трябва да бъдат изразходвани за определен период от време?

Не. Мисля,  че планът, какъвто е в настоящия момент, е перфектен. Ще имаме много благоприятни условия за финансиране.

Има положителен принос за растеж и за инфлацията. Така че в момента не виждам нужда от промяна. Разбира се, тези неща не са непоклатими аксиоми. 

Ако обстоятелствата се променят, може да променим нашия подход. Но за момента не виждаме нужда да променяме нито функционирането, нито позицията по паричната политика.