Pfizer: Ваксината безопасно произвежда антитела при по-малки деца

Амбър де Суза, професор по епидемиология в университета Джон Хопкинс

17:32 | 22 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Чакахме да видим данните при децата. Наистина е вълнуващо да видим първоначалните данни да излизат.

При заразните болести е много трудно да се спре предаването без да са ваксинирани децата, защото те могат да продължат да ги разпространяват

Така че всичко, което знаем за биологията на Sars Cov 2, предполага, че тези ваксини вероятно биха били ефективни при деца.

Но това са първите данни и е важно да се разбере правилната доза.

Трябва да прегледаме всички данни, предоставени в пробния период. Но изглежда, че наистина развитието на нещата към правилната доза е много радостно.

Хубавото нещо при проучвателния план е, че е отворен към всякакви странични ефекти. Дори тези, които може би не са очаквани. Същите странични ефекти, които се наблюдават при възрастни ще бъдат наблюдавани и при децата, но може да има и други странични ефекти при тях и те ще бъдат уловени със системата за докладване.

Така че тези изпитвания разглеждат различни дози. Понякога децата се нуждаят от същата доза като възрастните. А понякога по-малката доза е правилната.

Тези данни, които бяха публикувани вчера изглежда са за по-малка доза и са показали, че се засилва реакцията на антителата и няма големи странични ефекти.

Ще трябва да изчакаме и да видим какво е другото дозиране, което планът предлага. Но съм сигурна, че тази информация ще бъде изпратена за разглеждане.

Планира се въпросът с наличието на ваксини. Ако търсенето на дози за реваксинация съвпадне със спешното разрешение за употреба при децата, може би ще има леки предизвикателства в краткосрочен план за седмица или две, както видяхме с първоначалното разпространение. Но има много планиране. Имаме добро количество ваксина. Така че тази ситуация няма да продължи дълго. Определено има достатъчно ваксина и за децата, след като има ново одобрение за спешни случаи.