Египет преговаря за още производство на ваксини

Мустафа Мадбули, министър-председател на Египет

18:00 | 17 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Ще подкрепи ли Египет изборите в Либия?

Сега сме на равни позиции или на равно разстояние между различните партии. Всъщност ще има висш комитет между Египет и Либия. Той ще се проведе много скоро, през следващите дни. Либийският премиер ще да дойде с голяма делегация от министри, за да обсъдим сътрудничеството между двете нации.

Така че определено подкрепяме подготовката на изборите в страната. И определено ще уважаваме всичко, което либийската нация реши за своето бъдеще.

Можем ли да говорим за Египет и Ковид. Светът се опитва да си набавя повече ваксини. Вие произвеждате китайската ваксина. Предполагам, че на първо място въпросът е готови ли сте за износ на ваксина? На този етап ли сте? В активни преговори ли сте за производството на Astra, Moderna и другите ваксини?

Добре, нека Ви кажа нещо. Това беше, мисля, и все още е едно от най-големите предизвикателства пред развиващите се страни - осигуряването на достатъчно ваксина за техните граждани.

И ако сега погледнете процента на покритие на ваксините и го сравните между развития свят и развиващите се страни, в развития свят той е около 40 процента ваксинация на гражданите, докато в развиващите се страни е все още може би около 10 процента.

От първия ден Египет се движи по два паралелни пътя. Първият е да се осигури внос на достатъчно количество ваксини от всички компании.

Така успяхме официално да регистрираме всички ваксини – Pfizer, AstraZeneca,  Moderna, Johnson и Synovac и дори руската Спутник. Така че ние сме отворени за всички регистрирани видове ваксини. И дори преговаряхме с всички компании, които ги произвеждат, за да осигурят достатъчно бройки.

И в същото време ние работим много усилено, за да ги произвеждаме на местно ниво.

Успяхме да произведем на местно ниво една от китайските ваксини. Но основно е за местно потребление.

В този момент преговаряме с другите компании. Не трябва да казвам имената им, но те са от европейския и западния свят. Целта е да произведем огромни количества ваксини, които да изнасяме в региона на Африка.

В момента водим много сериозни преговори и се надяваме до края на тази година да имаме договор с една от тези компании.