Байдън защити ген. Мили за Китай

Ритика Гупта, Bloomberg

11:30 | 17 септември 2021
Обновен: 12:30 | 17 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Китай

Президентът Байдън и военните защитиха началника на генералния щаб генерал Марк Мили за проведените разговори с Китай през последните месеци от управлението на Тръмп. В нова книга се твърди, че Мили е разговарял два пъти с китайски генерал и го е уверил, че САЩ няма внезапно да започнат война. От Пентагона казаха, че това е част от работата на Мили, а президентът Байдън заяви, че има пълно доверие на Мили. Но някои републиканци смятат, че той трябва да бъде уволнен.

Космос

Всички говорят за първата космическа мисия с изцяло цивилен екипаж. SpaceX на Илън Мъст беше изстреляна от космическия център „Кенеди“. По време на тридневната си екскурзия, те ще проведат медицински изследвания. Екипажът включва технологичния милиардер Джаред Айзъкмън, за когото се твърди, че може би е платил един милион долара за полета плюс още 100 милиона за благотворителност.

Австралия

Австралия подписа новия договор за сигурност в Индийско-тихоокеанския регион със САЩ и Великобритания. Споразумението беше обявено от лидерите на трите държави по време не виртуална среща. Новината засегна Франция, защото Австралия ще може да придобие ядрени подводници, а през 2016 страната се беше съгласила да купи десетина такива подводници от французите.

Макао

Продължават спекулациите около бъдещето на Макао след решението на Китай да затегне хватката си около хазартния център. Пекин иска да назначи държавен служител, който да упражнява надзор над казино компаниите и над местните акционери като те ще трябва да искат одобрение, когато решат да разпределят дивиденти. Акциите на казината продължават да поевтиняват след вчерашния срив.