Китай прекали с политическите мерки срещу сектора на имотите

Ребека Уилкинс, Bloomberg

20:40 | 8 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

виждаме все повече икономисти да се изказват по въпроса. Първият беше Nomura, който предупреди, че това може да е шоковият „ефект на Волкър“ за Китай.

А Bank of America сега също излезе с проучване, в което се казва, че политическите мерки в сектора на имотите може да са отишли прекалено далеч, че са били ненужно агресивни.

И виждаме резултата като някакъв стрес от необслужваните задължения в Китай в момента. Фирмите за имоти отново задвижват тази рекордна вълна на необслужвани заеми и виждаме как стресът нараства рязко при много от тези фирми за имоти с по-слаб рейтинг, без да забравяме гиганти като Evergrande.

Сред особено много приличащите си една на друга слаби, финансово рискови фирми за имоти забелязваме една група от фирми за имоти с оценка едно B, които се движат в тандем, в унисон с Evergrandе, а както виждаме, техните облигации поевтиняват.

Но освен  това, домино ефектът всъщност изглежда относително добре овладян засега. Китайските високодоходни облигации, които разбира се са доминирани от имотните фондове, върнаха положителни печалби миналия месец.