Сондерс: Има обвързани меме акции

Лиз Ан Сондерс, главен инвестиционен стратег, Charles Schwab

08:34 | 27 август 2021
Преводач: Силвия Грозева

Няма фундаменти зад ръста на меме акциите. Не и сега. Нищо друго, освен дългосрочен обрат. Не е изненада обаче да видим професионалистите като хеджфондовете или високочестотните трейдъри се насочват най-после там.

Както вие съобщавате, имаме отстъпление от инвеститорите на дребно.

Може би не вчера, когато се насочиха масово към тях, но ако разгледаме какво друго води тази вълна в Reddit, виждаме, че в Топ 10 е само AMC.

Върнахме се на предвестниците на пазара, които са най-често споменаваните в платформата на wallstreetbets в Reddit. Microsoft, Apple, Amazon, Tesla сега са там.

Смятам, че е много важно да се прави разлика между това, което голямата краткосрочни инвеститори на дребно или високочестотни трейдъри и хеджфондове с дълги позиции правят спрямо традиционните движения. Говорим за две различни категории играчи.       

Имаме обвързани едни за други меме акции.

През януари-февруари говорехме най-общо само за фокус върху AMC и GameStop, но имаше и други като BlackBerry и Clover, сред най-новите.

Да, бих очаквала да продължават да са обвързани.

Интересно е, че те представляват тази нискокачествена група, която е наречена общо меме акции. Но към тях са свързани нискокачествени фактори. Иронията е, че традиционно, както при акциите на ръста, така и на стойността, факторите, водени от качеството водят.

Така че имаме извън традиционната група нискокачествени акции, които водят. А в същото време в индекс като S&P например, дори сред индекси на стойността и ръста, качеството купува.

Интересно как характеристиката качество води тези масиви.