Сенаторите в САЩ постигнаха двупартийно споразумение за инфраструктурния проектозакон

Макензи Хокинс, репортер на Bloomberg

15:29 | 29 юли 2021
Обновен: 15:33 | 29 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и президентът Байдън дадоха изявления, след като двупартийната група от сенатори постигна предварително споразумение за пакета от петстотин и петдесет милиарда долара предназначен за инфраструктурата на САЩ.

Това бележи значителен пробив в задвижването на масивна сума от средства за нови разходи за пътища, мостове и други критично важни проекти.

Сенаторите срещаха затруднения в продължение на седмици около подробностите за транзита, за водата.

Вчера те най-накрая постигнаха споразумение.

Веднага след това започнаха процедурен вот, който ще позволи на сенаторите да придвижат напред рамката на двупартийното споразумение и както се надява лидера на мнозинството Шумър, законът да бъде приет през следващата седмица.

Имаха процедурно гласуване вечерта. Лидерът на мнозинството Шумър каза, че имат 60 -те необходимите гласове, за да продължат напред.

След това имат около седмица време, за да се въведат измененията и да се премине напред към действителния закон, защото сега имаме само рамката.

Сенатът се оттегля във ваканция на 9 август, но Шумър предупреди сенаторите, че тя може да се отложи за по-късно, ако не успеят да стигнат до двупартийно приемане на инфраструктурната рамка.

Има два проектозакона, които са за инфраструктурата.

Първият е тази двупартийна рамка, която се занимава с твърдата инфраструктура – повърхностен транспорт, води, широколентова връзка.

Има отделен пакет от 3.5 трилиона долара, който демократите искат да приемат сами чрез това, което се нарича процес на съгласуване на бюджета.

Сега демократите се надяват, че могат да получат процедурни гласове за тази отделна бюджетна резолюция също преди да излязат в почивка през август.

Но те не очакват приемане на окончателните подробности на този законопроект, докато не се върнат през септември.

Може да отнеме до края на законодателния календар през декември преди най-накрая да продължат напред по пакета от 3.5 трилиона долара, който съдържа по-голямата част от икономическия план на Байдън.