Кога ще свърши пандемията

Доктор Харви Файнбърг, президент на Gordon and Betty Moore Foundation

23:30 | 28 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Как ще се развие вирусът до голяма част зависи от неговата биология и взаимодействието му с нашата биология и дори по-важно, с нашето поведение.

Кога ще приключи пандемията?

Никоя страна не демонстрира достатъчно високо ниво на имунизация, за да стане невъзможно за вируса да се размножи достатъчно за да оцелее в общността и да се разпространява.

Колкото по-преносим става вирусът, толкова по-трудно е да се постигне обща защита, защото по-преносимият вирус е по-способен да намери някой който да зарази, и да повтори процеса.

Каква роля играят ваксините?

Има две главни ползи от имунизацията на хора, и то много хора.

За всеки човек ваксината предоставя защита срещу заразяване и срещу сериозно разболяване при зараза.

Това е много важно за новите варианти.

Тя намалява хоспитализациите и драстично намалява смъртността.

Но втория тип защита която ваксината предлага е общата защита, или колективен имунитет.

Той се достига когато има достатъчно хора с повишено ниво на индивидуална защита, че вирусът да не може да намери достатъчно уязвими цели които да зарази и постепенно намалява и изчезва от общността.

Все още ли се нуждаем от маски?

Трябва да мислим за слоеве.

Както когато преценявате колко слоя дрехи да слагате, за да издържате на студеното време?

Наслояването започва с имунизацията, но освен това можете да добавите още един слой като си сложите маска. Можете да добавите ниво на защита като избягвате големи групи в затворени пространства.

И когато си имате работа с нещо като варианта Делта, който е по-преносим, вторият слой на защита, тоест да носите маска дори да сте имунизирани, особено в затворени пространства, има повече логика.