Европа не иска да бъде изиграна от Китай и САЩ

Мери Лавли, старши научен стърудник в Питърсън институт за международни икономики и професор по икономика в Университета Сиракуза

11:00 | 6 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Малко е амбициозно да имаме големи очаквания, но важното е, че разговарят и мисля, че не можем го да подценим.

Европейците могат да играят много полезна роля тук. При президента Тръмп, който водеше политика, с която европейците не бяха съгласни, те създадоха отворен стратегически подход към търговията.

Не искат да бъдат изиграни от Пекин. Не искат да бъдат изиграни от Вашингтон. Продължават твърдо да се продължат към системата, базирана на правилата на многостранността.

Продължават да искат да правят бизнес с китайците. Биха искали да видят умереност в поведението им.

Ясно фокусирани са върху проблемите на правата на човека. Могат да играят много важна роля за понижаване на температурата в отношенията и подготовка на почвата за решения за пътя напред.

 

Все още има много въпросителни как ще продължат напред.

Знаем, че със Законопроекта за иновациите и конкурентоспособността, който президентът Байдън се опитва да прокара през Конгреса, ще се рестартира освобождаването или изключването от митата на Тръмп.

Не знаем какво ще се случи в края на сделката Фаза 1, което ще бъде в края на тази година.

Продължава да е малко вероятно Китай да постигне целите за покупките от САЩ. Как ще реагира администрацията на Байдън на това все още не знаем.

Мисля, че би било много добре двамата лидери да разговарят, ако има опасения, че реториката отново ще се разгорещи...

Китай се отнася много сериозно към правилата си за защита на данните. Страната бе подтикната към това отвън.

Твърди се, че Китай е нарушила киберсигурността например на Съединените щати, и че може да има някои проблеми със собствените си компании и действа много агресивно, за да се справи с тях.

Така че това не е съвсем безпрецедентно. Просто ще трябва да видим как ще се развие.