Citigroup очаква забавяне в имотния сектор в Китай

Лю Ли-ганг, главен икономист, Citigroup Китай

09:02 | 1 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Тези средства идват в края на тримесечието. Обикновено тогава търговските банки трябва да изпълнят макроикономически изисквания. В резултат имаме такава волатилност в края на тримесечието. 

Но политиката на централната банка на Китай ги кара да вливат колкото може повече ликвидност, за да осигурят стабилността на лихвите. Всъщност в последните медийни публикации опровергаха пазарните спекулации, че ликвидността ще се затегне във втората половина на годината.

Нашите анализи показват, че в момента излизането от сегашната монетарна политика на Китай би било преждевременно.

Погледнете индекса на потребителските цени – инфлацията ще остане приглушена през втората половина на годината. Ръстът в този период отново ще започне да се забавя.

Така че централната банка на Китай не е под натиск да действа в момента.

Смятам, че имотният сектор в Китай ще се забави през второто полугодие главно поради факта, че централната банка и други власти са доста разтревожени от ръста на цените. Много е вероятно да има още мерки за ограничаване на ипотечните кредити, наред със забрана да се увеличават кредитите в имотния сектор.

Това ще забави ръста на инвестициите в имоти в Китай през втората половина на годината.

Все още сме силно ентусиазирани от по-силния тласък на потреблението в Китай за оставащите 6 месеца. Очакваме ръстът на потреблението да стане много важна тема, която още повече ще подкрепи ръста в страната аз цялата година.