Завръщането на скутерите

Ед Лъдлоу, Bloomberg News

10:06 | 25 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Градовете се съживяват. Офисите отварят. И служителите търсят екологични начини да стигнат до работа. Работодателите насърчават е ползването на електрическите скутери.

Скутерите набраха популярност през лятото на 2017 г. Но когато пандемията затвори САЩ през март на 2020 г. компаниите за споделяне на скутери пострадаха.

Малкото скутери, които може да сте забелязали по улиците вероятно са били използвани от основни работници.

Spin иска да се възползва от момента с новия си скутер, подготвен за постпандемичния свят.

Повечето компании за скутери купуват от производители и ги брандират като свои. Но този скутер е собствено производство. Решихме да се повозим на един такъв.

S-100T разполага с по-мощна 500-ватова заменима батерия за по-дълъг пробег, по-бързо ускоряване и по-малко вреда за околната среда. Скутерът също така може да следи обкръжението си.

"На скутера има камери и сензори. Данните минават през алгоритъм на изкуствен интелект и скутерът решава дали се намира на тротоар, на велосипедна алея, дали е паркиран както трябва", обяснява Бен Беър, директор на Spin. "Скутерът може да разбере всичко това в реално време и да даде звуков отговор".

Технологията цели добро поведение от страна на потребителите.

Компанията се надява това да привлече повече градове към идеята.

Spin проведе стотици стрес тестове върху скутера, за да докаже неговата издръжливост и безопасност.

Това е динамичен сектор.

Най-големите играчи в света са събрали над 3,5 милиарда щатски долара от 2017 г., според BloombergNEF.

Spin бе купена от производителя на коли Ford през 2018 г. и се превърна в третата най-голяма компания за споделяне на скутери в САЩ по продажби след Bird и Lime, според данни на Bloomberg Second Measure. Компанията е базирана в Сан Франциско, но пуска новия си скутер в Сакраменто. Най-големият ѝ пазар е Вашингтон, окръг Колумбия.

При още толкова недокоснати пазари дали е възможно технологията на Spin да убеди градските власти?

"Скутерът е по-издръжлив и ще го заменяте по-рядко. Това го прави по-добър за околната среда", казва Андрю Грант, анализатор на BloombergNEF. "Дали са безопасни? По-добър скутер би бил по-безопасен".

Spin също така работи върху дистанционно опериран скутер на Segway Ninebot.

Той има три колела и работи със софтуер от Tortis, за да може да бъде местен дистанционно извън опасна зона или в регион, където е по-вероятно да намери клиент.