Самърс: Фед най-накрая призна, че инфлацията не е според целта

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

11:17 | 22 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Дейвид, мисля че Фед сигнализира, че признава, че сме на различно място от очакваното от него относно инфлацията.

Най-добрата мярка за това е да погледнете какво казва пазара сега за реалните лихвени проценти през следващите няколко години.

Видяхте безпрецедентен или почти безпрецедентен, но много голям ход с пет стандартни отклонения от пазарните очаквания около реалните лихвени проценти поради това, което Фед сигнализира, главно с точковата графика.

 Видяхте, че се случва, без Фед да промени по съществен начин своята прогноза за икономическия растеж или прогнозата си за инфлацията в средносрочен план, просто отбелязвайки своята краткосрочна прогноза за инфлацията.

Мисля, че сряда бе даден сигнал, че Фед е променил значително функцията си за реакция. Това беше уместна промяна, предвид инфлационната реалност.

Имаше много волатилност на пазарите. Те все още осмислят какво се случи. И не трябва да се опитвате да разчитате как всеки детайл намира мястото си в модела.

Но този ден ще се запомни много повече от останалите заседания на Федералния комитет за отворен пазар като началото на признаването от Фед, че прегряването е проблемът, с който трябва да се справя занапред.

Предвид това, че прегряването е основното ми притеснение, радвам се да видя, че те най-после го признават.

Но едно време, Чърчил говореше как това още не е краят, нито дори началото на края, но може би само края на началото.

По отношение на признанието, че сега икономиката е в много различна ситуация, където натискът от търсенето е решаващ въпрос, мисля че точно това видяхме тук.

Особено се зарадвах се да видя промяна в точковата графика, която показа основната неправдоподобност - икономика на недостиг на работна ръка с лихви от нула процента до 2024 г.  - нещо, което сега мнозинството от членовете на Федералния комитет за отворен пазар признават.