Вкусовете на бъдещето: бекон от гъби

Дийна Шанкър, Bloomberg News

11:00 | 18 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Триизмерно разпечатани пържоли. Бекон направен от гъби. И ферментирало говеждо с растителен произход. Това ли са вкусовете на бъдещето?

Глобалният пазар на алтернативно месо ще достигне $450 милиарда до 2040 година. Това е според прогнозата на консултантската агенция Kearney. През последните няколко години, най-разпространените продукти са бургерите с растителен произход.

Сега има фокусът се измества към цели разфасовки.

Бургерите и наденичките се оказаха невероятно успешни, дори повече отколкото някои предполагаха. Но когато повечето американци искат месо, те не искат само наденички или бургери, а пилешко филе, бифтек или свинска пържола. Така че ако компаниите за месо от растителен произход наистина искат да заменят истинското месо, трябва да започнат да произвеждат не само кюфтета за бургери и наденички.

Но растенията нямат мускулни тъкани и не носят същото усещане като хапка месо. Как тогава да разработите цели разфасовки месо от растения?

Atlas Food са избрали гъбите.

"Природата вече е създала най-подходящата алтернатива с растителен произход на целите разфасовки под формата на специални гъби", каза Стив Ломнс, президент Atlas Food. "Отглеждаме такива специални гъби, които хората ядат от стотици години, но ги отглеждаме много бързо и в много големи обеми и така лесно можем да ги превърнем в алтернативи на целите разфасовки месо. Тези цели разфасовки се получават много добре, защото вкусът и текстурата на месото се вкарват в земеделския продукт още докато той расте".