САЩ продължава преговорите по инфраструктурния план

Марк Кръмптън, Bloomberg News

12:30 | 17 юни 2021
Обновен: 14:42 | 17 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Йелън

Американската икономика уверено върви към възстановяване от пандемията. Финансовият министър на страната Джанет Йелън изрази своята увереност по време на изслушване пред финансовата комисия към Сената. Тя благодари на Конгреса за приетия през март пакет за възстановяване на стойност 1,9 трилиона долара, но предупреди, че остават предизвикателства като неравенството в заплатите, спада на участието в пазара на труда, неравенството между расите и нарстващата инфлация. Йелън призова законотворците да подкрепят предложението на президента Байдън за многодишен разходен бюджет на стойност 4 трилиона долара за детска грижа, инфраструктурни проекти и екологични инвестиции. Двупартийна група сенатори все още се опитва да постигне компромис по инфраструктурния план.

Сенаторът републиканец от Юта Мит Ромни заяви, че е уверен в постигането на сделка за инфраструктурния пакет. Той е част от двупартийна група в Сената, която преговаря по него. Но демократи от Камарата на представителите казват, че са готови да приемат плана без републиканците, ако не бъде постигнат компромис до края на следващата седмица. От Белия дом заявиха, че не са поставяли краен срок за сключване на сделката.

САЩ-Русия

Президентът Джо Байдън отпътува за Вашингтон на борда на Еър форс 1 след срещата си с руския си колега Владимир Путин в резиденция от 18 век на брега на Женевското езеро. Двамата разговаряха около 3,5 часа, което беше много по-кратко от очакванията, след което организираха отделни пресконференции.

"Постигнах това, за което дойдох. Първо, да очертаем сфери, в които двете страни да вършат практическа работа и да развиват взаимните си интереси от което да спечели целия свят. Второ, да заявя пряко, че САЩ ще реагират на действия, които застрашават нашите интереси или тези на съюзниците ни. И трето, ясно да представим приоритетите на страната ни и нашите ценности, нещо, което чувате лично от мен", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Президентът Путин определи американския си колега като конструктивен и много опитен лидер. Путин заяви, че с Байдън говорят на един език, въпреки острите противоречия по много въпроси. Той нарече разговора, цитирам, много конструктивен и балансиран. И добави, че президентът Байдън е, цитирам, изключително опитен.