Джули Бийл: Нямаме достатъчно данни за трудовия пазар

Джули Бийл, мениджър портфейл и старши анализатор, Kayne Anderson Rudnick

15:31 | 16 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да не забравяме, че докато сме наясно, че има преходен инфлационен натиск, проблемът е в това, че не знаем каква е устойчивостта на инфлацията в дългосрочен план.

Отчасти не знаем, защото нямаме кой знае какви данни за трудовия пазар.

В последната година имахме пандемия, имахме изключително слабо участие на жените в работната сила, сигурно както през 80-те години. Имам чувството, че нося блуза с подплънки.

Това затруднява да се разберат основите на трудовия пазар. Това ще бъде основния фактор за инфлационните очаквания и какво трябва да направи Фед.

Много трудна задача да се отгатне.

Трудно е да кажем какво ще стане, защото прогнозата е доста позитивна.

Много инвеститори обаче искат повече яснота кога ще започнат да се появяват някакви свивания в стимулите.

Има много нерви около предположението, че ще трябва да чакаме твърде дълго и икономиката може да прегрее. А след това ще трябва рязко да прекъснем програмите за подкрепа.

Доста натиск, но е нормално да има несъгласие в борда на Фед, не е необичайно. Най-добре инвеститорите могат да се защитят като помислят за компании със силни ценови възможности.

Защото дори да има инфлация, бизнесът да може да се развива и защото  това са чудесни индикатори за бизнеси, които имат висококачествени и устойчиви предимства.

Затова се опитват да насоча вниманието на инвеститорите към дългосрочната перспектива. Може да имаме известни препятствия в близко бъдеще, но в перспектива, качеството винаги ще ви защити от спад.