Г-7 говорят за електромобили

Ник Албанесе, Bloomberg

19:58 | 11 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Изглежда, че Г7 обмисля нов политики, които биха увеличили продажбите на електромобили през следващото десетилетие с цел декарбонизация на транспортния сектор.

Ако погледнем какво се е случило през 2020 г., можем да видим, че има някакъв напредък в тази сфера.

Европа беше на първа с над 10% дял от продажбите на нови автомобили, зает от хибриди или изцяло електрически коли. В Северна Америка само 2 до 3% от новите коли за електрически, а в Япония електромобилите са едва около 1% от продажбите на нови автомобили.

Така че ще трябва да се постигне значителен напредък до 2030 г., за да се ускори пазара на електромобили.

Америка наваксва

В момента Америка изостава по отношение на дела от продажбите на електромобили.

Ако погледнем напред към 2030 г. при съществуващите политики и очакваните спадове цените на литиево-йонната батерия, BNE /биени/ очакваме около 33 процента от глобалните продажби да са електромобили.

В Европа този дял може да надхвърли 50 процента. Но в Северна Америка ще бъде само около 30 до 40 процента.

Ако администрацията на Байдън иска да увеличи този дял, за да настигне Европа и Китай, ще трябват по-строги стандарти за икономия на гориво. Може да са нужни допълнителни субсидии за електромобилите. А може да помисли дори за стимули за електромобили, което вече видяхме, разбира се, в Калифорния, Обединеното кралство и някои други големи икономики.

Инфраструктура

Според нас виждаме, че предлагането догонва търсенето. Администрацията на Байдън има нов план за ускоряване на производството на батерии в САЩ.

Европа вече е направила значителни инвестиции и в производството на батерии.

Така че ние не виждаме никакви значителни препятствия за предлагането на батериите, поне средно до дългосрочно.