Apple нае бивш директор на BMW

Марк Гърман, Bloomberg

10:08 | 11 юни 2021
Обновен: 10:09 | 11 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Apple нае Улрих Кранц – това е голямо име в автоиндустрията. Той работи от 30г в BMW и накрая оглави дивизията за електромобили, която прави i3, тази кола с 4 врати, която прилича на кутийка, това е хибрид, а също и i8 - електромобилът за над 100 хиляди долара, който също е хибрид.

Нито един от тези модели на BMW не успяха да станат хит, дизайнът на i3 бе критикуван, а i8 според предназначението си не е особено добра кола.

Но и двете са добре направени и вероятно именно те са накарали Apple да излезе в този сегмент.

Наскоро Кранц стана съосновател и директор на компанията за електромобили на име Canoo. Прекара и няколко месеца като технически директор във Faraday Future.

Apple-BMW

Apple поддържа добри отношения с BMW, който е първия й партньор преди 17г за iPod, ако помните интеграцията им в колите. Те бяха и първия партньор на Apple в CarKey -  функционалността, която пуснаха миналата година и която позволява на iPhone чрез Wallet да стане  дигитален ключ на някои от най-новите модели на BMW.

Има и една снимка, която  се върти в Twitter от 2014 с Тим Кук, който тества  BMW  пред  централата в Купертино. Имаше и срещи от време на време между директори на BMW и Apple в Европа.

Посока

Едва ли нещо е променило посоката, която Apple пое – на ранни проучвания за кола, която вероятно е най-малко на 5 години от нас. Това дори може да е твърде малко като прогнозен срок.  Според мен са на 5 до 7 години от колата, както съобщихме още през януари.

Екипът за колата на Apple е съставен от много директори от Tesla, включително бившият вицепрезидент на Tesla, който отговаряше за основните компоненти на колите им като софтуера на автопилота. Те наеха преди 2г Стив  МакМанъс ,   който отговаряше за дизайна на екстериора и интериора на Tesla. Той си има огромен екип, който работи по хардуера на колата.

Наеха и бившия директор на производството, пак от Tesla и Дък Фийлд, човекът, който ръководи проекта беше главния инженер на Tesla и той ръководеше разработката на Model 3.