САЩ одобри първа терапия за Алцхаймер от 20г

Сю Кийнън, Bloomberg

10:34 | 8 юни 2021
Автор: Силвия Грозева

Терапия

Американската агенция по превенция на заболяванията съобщи за одобрение за терапията на Biogen против Алхаймер, която намалява вреден протеин, който засяга мозъка на пациентите. Biogen ще трябва да направи още изследвания, за да установи ползите от терапията, за да остане на пазара. Лекарството ще струва 56000 долара за година и е първото одобрено от FDA за Алцхаймер от близо 20г. Някои учени посочват смесените резултати в клиничните тестове.

Индия

Премиерът на Индия Нарендра Моди обяви безплатни ваксини за всички възрастни след масовите критики за начина, по който неговата администрация се бори с втората вълна на пандемията и за платените ваксини. Моди каза, че ваксинациите започват от 21 юни. Държавата ще осигури дозите за щатите, което е обрат в първоначалната политика.

Тайван

САЩ ще обсъди търговски и инвестиционни въпроси с Тайван, с цел сближаване на двете икономики. Държавният секретар Блинкен направи съобщението в отговор на въпрос от Комисията в Конгреса. Ще  бъде обявена търговска сделка, която се подготвя още от времето на Обама. Американските отношения с Тайван са тест за връзките между Вашингтон и Пекин.

Израел

Израелският председател на парламента очаква ново правителство да се сформира в близката седмица. Така ще бъде сложен край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху след четвърти избори в Израел за по-малко от 2г. Ако бъде одобрена, коалицията, водена от националистите ще бъде оглавена от Бенет, който ще стане министър-председател за 2г, следван от центриста Аир Лапид.