Отборът по софтбол на Австралия пристигна в Токио

Куруми Мори, Bloomberg News

18:00 | 2 юни 2021
Обновен: 22:32 | 2 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Остават по-малко от 2 месеца до откриващата церемония, което значи, че спортисти и длъжностни лица вече започват да пристигат.

Едни от първите спортисти са отборът по софтбол на Австралия.

Отборът излита от Сидни, Австралия и каца на международното летище Нарита в Токио във вторник вечерта. Те ще останат в град Ота, на север от Токио.

Но отбора пристига в период на засилен натиск срещу организаторите. Според вестник Nikkei, близо 1600 души замесени с Олимпийските и Параолимпийските игри са влезли в Япония от април насам.

Но Ковид принуди властите да обявят извънредно положение в Токио, Осака и други префектури до 20 юни. Това значи, че остава в сила забраната за влизане на чужденци и хора без местожителство в страната.

Извънредното положение повдига още въпроси за рисковете от пристигането на над 15 000 спортисти от над 200 държави и територии в Япония. Зрителите от чужбина няма да имат право да присъстват на състезанията и все още се очаква решението за местните привърженици.

Според някои източници, организаторите се готвят да разрешат на зрителите да присъстват по трибуните, ако покажат отрицателен тест за ковид или ваксинационен сертификат.