Азия губи позиции в класацията на устойчивост на пандемията

Дзиншан Хонг, Bloomberg News

05:00 | 27 май 2021
Обновен: 12:02 | 27 май 2021
Преводач: Кирил Петков

През този месец Сингапур слезе от първото място, където успя да се задържи само за месец и го предаде на на Нова Зеландия, която води от много месеци.

Това показва че Сингапур се сблъсква с ново огнище и отвръща със много строги ограничения, като да ограничи социалните събирания до двама души.

Всички тези ограничения значат, че Сингапур вече не е най-доброто място за живеене. Но страната има висок процент ваксинирани, най-високият в азиатско-тихоокеанския регион.

Не само Сингапур изпита спад през този месец.

Тайван и Япония излязоха от топ 10 поради местни огнища.

Това показва че дори лидерите в ограничаването на Covid-19 ще срещат затруднения с варианти и с проблемите с разпространение на ваксини в Азия.

Хора, които са били почти напълно незасегнати от Covid-19 за цяла година, не се чувстват спешна нужда да се имунизират. Освен в тези страни, вирусът се връща в южна и югоизточна Азия.

7 от най-големите спадове в подреждането за този месец са в азиатско-тихоокеанския регион.

Наблюдаваме малките стъпки, предприети от лидери във ваксинацията като Обединеното кралство и Израел за отваряне на страните им към световния туризъм.

Предстои да видим доколко устойчиво ще бъде това. Също така следим новите огнища на вируса в развиващите се страни, включително азиатските страни които споменах.

Искаме да разберем дали ще наваксат с ваксинациите, и дали после ще наваксат със световните лидери в съживяването на икономическата си дейност.