САЩ започна разследване на Archegos

10:02 | 27 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Американското Министерство на правосъдието започна разследване на фалита през март на Archegos Capital на Бил Хуанг. Събитието предизвика голям отзвук в Европа и Азия, както и в САЩ с над 10 млрд долара загуби.

Според източници на Bloomberg федералната прокуратура в Манхатън е поискала информация за поне някои от банките, които са имали отношения с фирмата. Все още няма официално съобщение.

Австралия

Мелбърн влезе в четвърти локдаун. В града с 5 млн жители и целият щат Виктория започва седмица на ограничителни мерки. Властите в Австралия се опитват да се преборят с варианта на ковид, който за пръв път бе открит в Индия.

Австралия изостава с ваксинациите поради липса на предлагане и колебания сред хората.

Произходът на Covid

Президентът Байдън поднови призива си за разследване на произхода на Covid. Байдън каза, че разузнаването му е изпратило доклад за вируса в началото на май. Те признават, че има разнопосочна информация за това дали се е появил по естествен път или е бил изтърван от уханския Институт по вирусология.

Според някои експерти произходът му никога няма да стане ясен.

Швейцария

Швейцария отказа да подпише всеобхватен рамков договор с ЕС и това вероятно ще се отрази на отношенията с нейния най-голям търговски партньор. Може да нанесе щети и на икономиката. Швейцария и ЕС не успяха да се договорят за държавните помощи и протекционизма – две от основните тревоги на Берн.