Moderna започна да изнася ваксини, произведени за САЩ

Вони Куин, Bloomberg News

04:30 | 23 май 2021
Обновен: 09:24 | 23 май 2021
Преводач: Антон Груев

Moderna започна да изнася ваксини срещу Ковид-19 произведени в САЩ за други страни. Заедно с Pfizer, двете компании бяха в основата на американската ваксинационна кампания, но търсенето в страната намалява. Още не е ясно за къде се изнасят препаратите, нито колко са.

Япония одобри употребата на ваксини на Moderna и Astra Zeneca докато се готви да организира Олимпийските игри.

САЩ

Американският президент Джо Байдън поздрави Хамас и Израел за постигнатото споразумение за спиране на огъня след 11-дневен конфликт. В Газа хиляди хора излязоха по улиците да празнуват, след като в 2 часа сутринта местно време влезе в сила примирие предложено от Египет. Тази седмица САЩ подложиха Израел на натиск да спре обстрела при който 232-ма палестинци загубиха живота си. Ракетите изстреляни от Газа убиха 12 души в Израел.

"Вярвам, че израелци и палестинци имат еднакво право да живеят в сигурност и безопасност. И да се радват на еднаква свобода, благоденствие и демокрация. Моята администрация ще продължи своите непрестанни дипломатически усилия за постигането на тези цели", каза Джо Байдън.

Тайван

Високопоставен тайвански служител заяви, че американската помощ за осигуряване на ваксини срещу ковид ще предпази критично-важната индустрия за производство на чипове. Тайван се бори със стотици непроследими заразени с болестта основно около Тайпе, въпреки че за цялата пандемия е регистрирала едва 12 смъртни случаи от ковид. Повечето технологични гиганти са разположени на юг от столицата. Служителят заяви, че до сега скокът в броя на заразените не се е отразил на производството на чипове.

Европа

Европейските лидери се договориха за взаимно признавани ваксинационни сертификати за ковид, за да разрешат пътуване без карантина в рамките на блока.

Документът ще се издава безплатно в хартиен или дигитален формат и ще доказва ваксинация, оздравяване или скорошен отрицателен тест за болестта. Системата трябва да заработи до юли, като преди това трябва да бъде официално одобрена.