AT&T, Discovery и още M&A сделки през 2021

Кристофър Палц, Kellner Capital

12:27 | 20 май 2021
Преводач: Петя Кушева

At&T се оттегля от сливането с Discovery, което стана само преди две години. Това показва колко е трудно да се обединят аспекти на бизнеса като съдържание и разпространение. И двете страни са силни откъм капитал.

AT&T се нуждае от много пари в брой, за да разгърне своята 5G платформа. Така че това е чудесен начин за тях да монетизират активите на Time Warner, вероятно на загуба, но е начин да си върнат малко пари, за да продължат с разработването на 5G.

Така че сред множеството сливания между съдържание и разпространение през последните няколко години може да започнат известни разтрогвания на сделки занапред при някои от тях.

Има три области, където бихме могли да видим продължаваща рекордно висока M&A активност сега. Имаме трето поредно тримесечие със сделки за над милиард долара.

Но смятаме, че в здравеопазването винаги има променящи се закони, така че там консолидацията ще продължи. Предстои приключване на сделки в тази сфера, подобни на тази между Alexion и AstraZeneca. Сделка за  40 милиарда долара, която беше обявена в края на миналата година. Тя трябва да приключи някъде през третото тримесечие. Но това беше сделка, с която се опитват да запълнят пропуски в технологиите. Разбира се, винаги има стремеж за намаляване на разходите, докато се опитват да разширят продуктовите си линии.

Големите сделки, които разглеждаме са Nuance и Microsoft, както и Slack със Salesforce.com. Това са две големи сливания, които са в процес на извършване в момента.

В банковия сектор видяхме множество сделки през последните няколко месеца с идването на новата административна.  

Тъй като предишната администрация облекчи регулаторните правила, сега има страх, мисля, че тези регулации може да бъдат върнати, което прави банковите сливания много по-трудни.

Изглежда сякаш се опитват да приключат с тези сливания преди новата администрация да се намеси тук.