Deutsche Bank: Covid остава основен риск, част 2

Майкъл Спенсър, главен икономист на Deutsche Bank за Азия

21:00 | 17 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Да, това което американската и европейската картина ни казват е, че износът, както казахте, е нарастнал по-бързо от очакваното през последната година. Рискът е, че ще расте дори и по-бързо през следващата година, докато в САЩ и в Европа продължава този растеж.

Ще видим по-бърз растеж в края на тази година американската и европейските икономики ще растат по-бързо от азиатските икономики, включително Китай. Така че износът ще е много мощен източник за подкрепа за регионален растеж.

Където Ковид остава истинско ограничение това е вътрешната дейност. Вносът няма да върви в крак с износа.

Можем да видим дори по-високи търговски излишъци. Те присъстваха в много държави на високи нива през миналата година. Търговските излишъци ще бъдат дори по-силни, по-големи, валутите ще станат дори по-сълни. Но ще наблюдаваме повече изкривяване на икономическата картина в тези икономики, където всичко свързано с външното търсене се справя много добре, а в много икономики, всичко свързано с вътрешното търсене ще продължава да има затруднения, вероятно още две години.

Когато погледнем данните днес очакваме понижване при съпоставянето на годишна база. В Китай Ковид пандемията беше най-тежка през януари до март миналата година. Сега започваме да получаваме данните априлските данни. Растежът на годишна база ще отбелеи спад. Ръстът на БВП бе 18.3%. през първото тримесечие. Смятаме, че ще бъде 9% на годишна база през второто тримесечие.

Вътрешното търсене е възстановено много добре в Китай. Има този първоначален пост-локдаун ръст. След това постепен растеж през последни девет месеца.

Първото тримесечие беше малко разочароващо. Това изглежда се дължеше предимно на фактът, че правителството призоваваше хората да не пътуват за пролетните празници.

През второто тримесечие, при последователни условия, виждаме по-силен растеж през второто тримесечие в прогнозата, тъй като хората можеха да пътуват по време на почивките по-рано този месец.

Последствията върху растежа, това разочарение през първото тримесечие, създава по-силен очакван растеж през второто тримесечие.

Като гледаме втората половина от годината ще видим растежа на БВП да се понижи отново под 6%, растът при промишлеността също да се понижи под 10%, продажбите на дребно да останат близо до 10%-ен растеж.

Ще видим данните от Китай да са по-близо до модела от преди Ковид.

При много други страни в Азия ще продължаваме да виждаме значителни изкривяания при вътрешното търсене, но няма да ги видим в Китай и в другите азиатски държави.