Обясни това: Отказът от правата за интелектуална собственост върху ваксините ще навреди или помогне, част 1

Марк Дейвис, Bloomberg

16:28 | 8 май 2021
Обновен: 16:42 | 8 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Над 1 млрд ваксини срещу Ковид са поставени в световен мащаб в най-голямата ваксинационна кампания в историята. Това е достатъчно за ваксиниране на около 8% от населението на планетата. Но глобалната надпревара за ваксините раздели света на две.

За да се ускорят нещата, над 100 страни се борят за това проивзодителите на ваксини да споделят своите рецепти и технологии. Имат подкрепата на 170 световни лидери и нобелови лауреати, а сега и ключово важната подкрепа на администрацията на Байдън за отмяна на защитата на интелектуална та собственост върху тях.

Критиците, включително и фармацевтичните компании казват, че този план няма да помогне и дори ще забави глобалното разпространение на ваксините.

Тогава какъв е най-бързият начин да се ваксинира света? Ето какво трябва да знаете.

Подкрепена от около 100 страни, тази отмяна ще засегне ключово споразумение за световната търговия, известно като TРИПС - Свързани с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост.

Те твърдят, че срочната отмяна ще подпомогне производството и много по-бързо снабдяване с ваксини.

От друга страна, обаче, опонентите казват, че това не е задължително да помогне. Един от аргументите е, че отмяната на патентите няма да ускори производството, тъй като капицететът да се произвеждат безопасно ваксините на други места е прекалено ограничен.

Главното възражение обаче е, че отмяната на правата върху интелектуалната собственост ще означава загуба на мотивацията на лекарствените компании да развиват иновации в бъдеще.

С други думи без правилата за интелектуална собственост компаниите за лекарства няма да имат добри причини да рискуват милиарди за научни изследвания  и вероятно никога нямаше да разработят ваксини срещу Ковид-19 толкова бързо.

Вижте втора част на видеото.