Бъфет: Инфлацията е по-висока, отколкото хората очакваха преди 6 месеца

Сали Бейкуел, Bloomberg

08:55 | 3 май 2021
Обновен: 08:55 | 3 май 2021
Автор: Силвия Грозева

Основните акционери искаха да чуят от Уорън Бъфет как е бизнесът на Berkshire и какво мисли за икономиката, защото част от бизнесите на Berkshire са тясно свързани с пулса на икономиката.

Така че трябваше да говори за това, както и за наследството. Кога напуска.

Искаха да знаят и кога и как ще се разпореди с огромния натрупан кеш, защото той не прави сделки от известно време, нито съществени придобивания, а вместо това предпочита да изкупува собствените си акции.

Икономиката всъщност е била пренасочена, както се изрази Бъфет, от стимулите на американското правителство и Фед. Затова темповете на възстановяване изпреварват очакванията. Точно това искаха да чуят инвеститорите за неговия бизнес и инвестициите.

Това беше най-важното, защото милиардерът е изправен пред въпроси защо Berkshire не се възползва от спада на пазара в края на миналата година, за да купи повече акции на ниски цени, а вместо това използва първите седмици на затваряне на САЩ, за да намали част от акциите си в авиокомпании, след което част от тях – особено на Delta и Southwest направиха рали над 45%.

Той каза, че това не е бил велик момент в историята на Berkshire, много интересно как призна за някои съжаления.

Относно натрупания кеш той каза, че SPAC компаниите са  водени от целта за светкавични придобивания.

Бъфет каза, че икономиката може да се нажежи до червено и цените растат и има много повече инфлация, отколкото хората са очаквали, отколкото примерно преди 6 месеца.

Бъфет обича да изкупува собствените си акции, което прави от известно време. Относно наследството, имаме едно потенциално име – Чарли Мънгър спомена по едно време, че Грег Ейбъл, един от по-младите ръководители на бизнесите на Berkshire би могъл да запази културата на компанията.

Така че това вероятно силно подхрани интереса на инвеститорите. Но няма официално обявен наследник.

Това е коментарът, който всички търсят и може да се възприеме от някои инвеститори.

Наследството – точно по тази тема нямаше нито дума, освен тези трохички, за които хората може да се уловят и да решат, че Ейбъл е вече споменат, наред с културата на Berkshire и потенциално дали това не е индикация за това, което предстои. Много е трудно да се каже дали има нещо окончателно.