Ще може ли САЩ да намали емисиите с 50% до 2030

Ейми Барнс, старши съветник за Калифорнийско-китайския климатичен институт

14:30 | 22 април 2021
Обновен: 17:41 | 22 април 2021
Преводач: Кирил Петков

САЩ без съмнение трябва да се справят с щетите по репутацията, нанесени от администрацията на Тръмп през изминалите 4 години върху лидерската ни позиция по климатичните въпрос както във вътрешен, така и в международен план. Това е сериозен проблем.

Очаква се президентът Байдън да обяви амбициозно обновление на първоначалната цел, поставена с Парижкото споразумение за намаления на емисиите с 26 до 28 процента до 2025 г. Не знаем точните числа.

Очакваме да бъдат обявени днес, по време на първия ден от срещата.

Но се очаква да са около 50% намаляване на емисиите до 2030 г., а това е сериозна задача. Но могат ли САЩ да я постигнат?

Показателите са убедителни, имаме модели от много академични групи и други компании казват, че целта е постижима.

Предстои Конгресът да даде подкрепа и президентът полага много усилия за приемането на плана за американските работни места и се надяваме да предостави достатъчно средства за зеления преход, от който имаме нужда.

Но същевременно знаем, че този преход не може да бъде спрян и вече се случва. Видяхме го в продължение на изминалите 4 години. Губернатори и кметове от цялата страна се заеха със запълване на празнината откъм лидерство от администрацията на Тръмп.

Бизнеси, инвеститори, общности потвърдиха усилията към изпълнение на целите си чрез платформата "We are still in". Очакваме това да продължи.

Така че САЩ да имат дълъг път пред себе си, но има подкрепа от цялата страна. И базира икономическото си възстановяване около мерките за климата.