Как круизните кораби заплаваха отново насред Ковид-19, част 2

Ники Екстайн, Bloomberg

13:18 | 22 април 2021
Обновен: 13:28 | 22 април 2021
Преводач: Петя Кушева

В Антигуа и Барбуда, както и на други острови възстановяването на туризма и завръщането на високи брой чуждестранни туристи доведе до ръст в броя на Ковид случаите.

Лошият достъп до ваксини в някои страни означава, че местните са изложени на по-голям риск от пътуващите.

Прогнозите за рискове от заразяване сред ваксинираните се смятат за ниски.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да не се събират големи групи хора – вероятната причина, поради която все още не е одобрил круизите край бреговете на САЩ.

За карибските круизи този риск върви със значителни икономически ползи.

Бермуда прогнозира потенциален икономически ръст това лято от над 40 млн долара, ако успее да спечели поне три кораба, които да я използват като пристанище на домуване.

Това е далече по-малко от 170 млн, които прави в обичайна година, но е по-добре от нищо.

Сейнт Мартин също приема кораби, които обичайно плават от Маями и Форд Лодърдейл. Холандската територия е посрещнала 1.6 млн пасажери през 2019 и е нетърпелива да започне отново бизнеса.

Всичките 5 карибски страни, които приемат кораби изискват ваксини, като така извиват ръцете на круизните компании, които първоначално не възнамеряваха да го правят.

Повечето изискват също отрицателен PCR тест, като допълнително ниво на безопасност.

На някои места, като Бермуда, всеки който има положителен тест, ще бъде изолиран за 14 дни в обособени жилища, под грижите на местен лекар, назначен от круизната компания.

Но в повечето случаи хилядите ваксинирани пасажери ще имат право да слязат от кораба на всеки тропически остров и да го разглеждат, макар и с известни ограничения. А докато са на борда, ще се леят питиетата и шоуто ще продължава. Но само с маски и известна дистанция.

Дали това ще бъде безопасно? Времето ще покаже. Но ръководството е амбициозно и казват, че това ще бъде най-безопасата ваканция на планетата.