Байдън се опитва да компенсира липсата на доверие

Дженифър Делоуи, репортер на Bloomberg по енергийни въпроси и политики за околната среда

15:30 | 21 април 2021
Обновен: 15:30 | 21 април 2021
Преводач: Кирил Петков


Климатът ще бъде основната тема тази седмица по време на срещата на върха по климатичните въпроси.

Президентът Байдън се опитва да компенсира липсата на доверие и да докаже на света, че САЩ са обратно в борбата и няма да се откажат и че този път няма да се повлияят от вятъра на политическите промени.

Това не е лесно, особено като се имат предвид миналите четири години, през които видяхме колко крехки могат да бъдат регулаторните ангажименти  на САЩ.

Част от намеренията на Байдън тази седмица са да наложи цел за намаляване на емисиите, наред с план за постигането ѝ, който да не зависи изцяло от федерални регулации, които да бъдат лесно отменени от бъдещ президент.

Байдън, разбира се, ще се опре на инфраструктурния план, който иска да бъде приет от Конгреса, наред с действия на корпорации и местни власти.


Най-важно ще бъде Байдън да покаже, че има траен напредък, че САЩ наистина са ангажирани по начин, който ще остане и след бъдещи избори.

Част от неговата стратегия и тази на администрацията е да покаже, че САЩ вярват в чисти работни места, свързани с предприемане на действия за климата и с икономика, построена около чиста енергия.

Друг проблем, с който да се справи, е финансирането.

По-бедните страни се обръщат към по-богати за подкрепа с последиците от глобалното затопляне, и за развиване на икономиките им, защото те разчитат повече на изкопаеми горива.

Има опасения дали САЩ могат да направят нещо по въпроса чрез предоставяне на необходимите средства.