Pioneer очаква $8-$10 ръст на петрола до седмици

Скот Шефийлд, директор на Pioneer Natural Resources

14:32 | 19 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Оптимист съм относно това, което се случва с ОПЕК и ОПЕК+, с ваксинациите, особено в САЩ, с възстановяване на търсенето.

Очаквам търсенето да се увеличи с още 5 милиона барела. Ето защо съм много оптимистичен, че цените на петрола ще се повишат вероятно с още 5 до 10 долара през следващите няколко седмици.

Да, с лекота ще поемем тези обеми. По-голямата част от пазара ще има ръст от ОПЕК през следващите няколко месеца и следващите няколко години, особено с това, което се е случи с намаляване на ръста на американския шистов петрол.

Аликс, това не беше заради дългосрочния инвентар. И трите компании разполагаха с 12 до 15-годишен инвентар. Причината е нашия нов модел за инвеститорите и свободния паричен поток.

Така че това е значителен двуцифрен ръст на свободния паричен поток. Събираме над 4 милиарда свободен паричен поток с Double Point през следващите пет години. Повечето от него ще се върне обратно на инвеститора.

Имаме дългосрочен ангажимент за възвращаемост от 75% от нашия свободен паричен поток обратно на инвеститора. Така че целта е подобряване на нашия модел на свободен паричен поток обратно към акционерите.

Има само няколко частни компании, които се покачват. Повечето от публичните независими компании са с нисък ръст тази година. Основните компании в Пермския басейн например са с нисък растеж.

Ще има голямо повишаване през 2022 г. Пермският басейн е на около 4,5 милиона барела на ден. Това е около 65% от американската шистова дейност и очаквам ръст през 2022, но вероятно ще нарасне до 300 хиляди барела петрол на ден за годината. Но останалите от басейните намаляват. Eagle Ford е с понижение, Barkin са със спад и така нататък.