Политиката на ЕЦБ трябва да остане адаптивна през следващите години, част 2

Франсоа Вилероа дьо Гало, член на УС на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Франция

19:38 | 16 април 2021
Обновен: 19:39 | 16 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Стана ясно на последния ни управителен съвет, че PEPP ще продължи поне до март 2022г., докато – цитирам нашето изявление – „докато не преценим, че е приключила фазата на кризата с вируса.

Не сме стигнали там още. Имаме време за преценки. В основния ни сценарий в момента кризисният етап може да свърши до март 2022г.

Бихме могли да излезем тогава от програмата, от нетните покупки на активи. Това обаче не означава рязко свиване на монетарните ни политики. Реинвестициите по тази програма ще продължат.

Бихме могли да направим нетни изкупувания на активи и с другите ни програми, вероятно леко адаптирани, и ще имаме пълен набор от останалия квартет инструменти.

"Това са изкупуванията на активи, както казах, но и негативни лихви, осигуряване на ликвидност и накрая, но не на последно място, насоки."

Възможно е излизане през март 2022г, но квартетът инструменти ще ни позволи да провеждаме адекватни улеснения.

Твърде е рано да кажем какво конкретно адаптиране ще е нужно за превключване към програмата APP. Имаме още цяла година да решаваме.

Не бива да мислим, че евентуалния край на програмата за нетни покупки на активи, PEPP, означава край на разхлабената монетарна политика.

Повтарям отново, че имаме няколко програми и квартет от инструменти.