Кириакидис: Европейският сертификат за ваксина готов до юни

Стела Кириакидис, европейски комисар по здравеопазването

04:52 | 16 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Европейският център за превенция на заболяванията работи със страните-членки, за да се справят с трудностите при разпространението на ваксините и да подпомогне отстраняването им в най-голяма степен.

Разбира се, първо доставките срещнаха затруднения, но вторият проблем, на който ние всички трябва да обърнем внимание, са програмите за разпространение.

Има логистични проблеми и работим да бъдат разрешени.

Европейският център за превенция на заболяванията е в постоянна връзка със страните членки, за да се открият проблеми и затруднения и да им помогне с тях.

Бих казала, че наблюдаваме нарастване на разпространението на ваксини.

Очаквам това да продължи и през второто тримесечие.

Трябва да сме фокусирани и да работим със всички страни членки, за да подсигурим най-скорошна ваксинация на всички граждани, особено като се имат предвид вариантите на вируса.

Финализираната версия на ваксинационния сертификат се очаква до юни.

Важно е гражданите да имат такова ниво на сигурност, за да да можем да отворим икономиките и да пътуваме безопасно.

Сегашният вариант на предложението включва всички ваксини.

В него се посочват кои са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, но с антидискриминативна цел ще бъдат споменати ваксините, които не са разрешени, но може все пак да се използват от страни членки, защото те сами решават това.

Ще има и секция за ваксини, одобрени от Световната здравна организация.

Важно е тези сертификати да не породят дискриминация, но да включват всички нужни данни - вид на ваксината, дали е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.