САЩ препоръча пауза на ваксинирането с Johnson & Johnson

Дрю Армстронг, старши здравен редактор, Bloomberg

12:13 | 14 април 2021
Преводач: Мария Попова

Тук говорим за здрави хора. Очакваме да научим много повече от консултативната комисия, която ще заседава утре, за да даде точна характеристика на тези събития. Но става дума за шест относително млади жени, които не са в пенсионна възраст, които са се оплакали от кръвни съсиреци седмица-две след като са били ваксинирани.

Това е тревожен знак, въпреки че честотата на случаите се описва като „изключително редки“.

В Съединените щати са поставени 6,9 милиона ваксини на Johnson & Johnson, но към момента на възникване на случаите, поставените ваксини са били по-малко. Отнема време сигналите да стигнат до отдела за безопасност и данните понякога се бавят.

Но все пак говорим за много, много малък брой случаи. Сега анализът трябва да покаже какво всъщност се случва – дали наистина има връзка с ваксината или това е статистически лош късмет.

След това трябва да се реши какво да се направи по въпроса. Дали изцяло да се преустанови ползването на ваксината или да не се прилага при определена група хора или просто да си кажем: рискът от COVID далеч надвишава риска от странични действия на ваксината и да продължим да я ползваме. Решението е много сложно.