Дистанционната работа отваря нови възможности за покупка на жилища

Даръл Феъруедър, главен икономист на Redfin

18:38 | 26 март 2021
Преводач: Петя Кушева

Икономиката е толкова неравномерна в момента. Хората, които можеха да си купят дом преди началото на пандемията, в по-голямата си част все още могат да купуват жилища, особено ако са запазили работата си.

Ако работят в технологичната сфера и работата им е дистанционна, сега наистина е моментът да купуват, защото работят от вкъщи и искат повече пространство.

Жените се възползват от ниските лихвени проценти на ипотеките и изкупуват жилища.

В Сан Франциско и Сан Хосе поначало наистина малка част от жените купуват домове.

Там индустриите са технологии и софтуер, а тези сфери обикновено са доминирани от мъжете.

Хората от сферите, в които се печелят най-много пари, обикновено са тези, от които купуват жилища.

Място като Бостън обаче е по-фокусирано върху биотехнологиите, върху медицината и има много жени с високи доходи - сами жени, които купуват жилища там.

Има много хора, включително  жени, които наистина живеят там само заради възможностите за работа. И с дистанционната работа се отварят нови възможности или места за закупуване на жилища.

Някои жени търсят предградията, за да имат повече пространство, а други напускат района на залива като цяло и отиват в Сакраменто, което е по-достъпно или в Остин, Финикс или някои от вторичните технологични центрове.

Наистина е трудно за купувачите. Може да сте изправени пред множество оферти. Чували сме истории за купувачи, които се срещат 12 други оферти, а домът се продава за сто хиляди долара над обявенат цена.

Това е наистина смущаващо, ако сте купувач за първи път и се опитвате да купите първия си дом.

Ако имате по-малко от 20 процента депозит е наистина трудно. Хората само с пари в брой наистина печелят сега и опитните купувачи също са тези, които печелят.