Търсенето на произхода на Covid сочи към търговията с животни

Джейсън Гейл, Bloomberg

10:55 | 24 март 2021
Преводач: Мария Попова

Все още се осветляват някои подробности. Смята се, че прилепите са естествен преносител на почти всички коронавируси. Знаем също и че вирус изолиран от подковонос прилеп в китайската провинция Юнан през 2013 е за момента най-сходен със SARS-CoV-2.

Не е известно как този вирус е успял да започне да се разпространява в Ухан, на повече от 1600 километра. Но някои учени казват, че изглежда той е изминал почти същия път като вируса на ТОРС през 2002 и това е свързано с движението на диви животни и по-конкретно циветки и енотовидни кучета.

В Китай животните се търгуват като храна, за кожи и лекарства, а през 2016 пазарът възлиза на 80 милиарда долара.

Някои участници в изследователския екип на СЗО твърдят, че живи животни, податливи на SARS-CoV-2 заразяване, са били продавани на пазара за морски храни Хунан в центъра на Ухан.

Питър Дашак, зоолог, който участва в съвместния изследователски екип, казва, че е възможно тези животни да са се оказали проводник за вируса като са го пренесли от прилепите към хората.

Изследователските екипи, които отидоха в Ухан приключиха мисията си в началото на февруари, преди почти 6 седмици. Те заявиха, че предстои скорошно публикуване на доклада още при приключването на тази мисия.

Миналият петък, те казаха, че можем да очакваме доклада тази седмица. Според тях е имало известно забавяне, заради часовата разлика и необходимостта докладът да бъде преведен на мандарин и английски.