Sequoia: Стартъпите могат да се ускорят след пандемията, част 1

Ройлоф Бота, партньор в Sequoia Capital Ltd.

15:27 | 22 март 2021
Автор: Петя Кушева

Разсъждаваме като правим аналогия с автомобилното състезание. Съветът, който имахме преди година се намираше пред много рязък завой на пътя и е по-добре да намалите, преди да влезете в него. В противен случай ще излетите от пистата.

Но точно както състезателят на Формула 1 навлиза в завоя ускорява, за да спечели състезанието, и ние чувстваме, че в момента сме в тази връхна точка за стартъп компаниите.

Трябва да осъзнаем че промяната несправедливо благоприятства стартъп компаниите.  Технологичните, икономическите и обществените промени наистина раждат издръжливи компании.

Примери за това са преминаването към облака. Преминаването към мобилните телефони. Преминаването към PC и Интернет преди много години.

Мислим, че това е невероятният момент на върха на завоя. Преминахме през една година на пандемия и постпандемичният свят се намира зад този завой.

Трябва да закопчаем коланите. Предстои турбуленция.

Темпът на възстановяване ще бъде неравномерен. 

Докато ваксините се разпространяват много бързо в Съединените щати,  в същото време Италия започва нова изолация.

Темпото, с което ще се справяме с Ковид няма да бъде еднакво по целия свят. Предишният гост току-що говори за непрекъснатите смущения във веригата на доставки, които срещаме по целия свят.

Затова не смятаме, че възстановяването е равномерно. Смятаме, че ще има неравности. Ще се появят нови варианти на Ковид. Трябва да осъзнаем, че няма свят след Ковид.  Има само свят след пандемията. Ковид ще бъде с нас в различни варианти занапред и ще трябва да се справяме с него.

Но като цяло сме оптимисти, че това е моментът, в който стартап компаниите наистина могат да наберат ускорение, да помислят какво могат да постигнат през следващото десетилетие и да се позиционират добре.