Sequoia: Стартъпите могат да се ускорят след пандемията, част 2

Ройлоф Бота, партньор в Sequoia Capital Ltd.

14:30 | 22 март 2021
Обновен: 15:25 | 22 март 2021
Автор: Петя Кушева

Имахме глобална визия за нещата. Имаме бизнес и присъствие по целия свят. Също така имахме представа за случващото се и предимството от почти 50-годишния опит в нашия бизнес в САЩ.

Казахме на хората да не се паникьосват, а да направят пауза и просто да обмислят много внимателно какво да правят по-нататък.

Истина е, че имахме няколко компании от портфейла, които загубиха веднага 80% от приходите си. Eventbrite и Airbnb са две компании, които веднага понесоха значителни щети и трябваше да направят съществени намаления на разходите, за да са сигурни, че могат да се ориентират към по-светло бъдеще.

Но също така видяхме, че някои компании се ускориха. Компании като Doordarsh, InstaCard, като Zoom, които трябваше да внедрят технологии по целия свят, за да са сигурни, че могат да се справят с увеличеното търсене.

Нашият призив беше просто да направим пауза и да бъдем внимателни, без да се паникьосваме.

 

Една от фразите, които измислихме миналата година, и в която още вярвам много силно е, че Ковид е шокът, който ускорява бъдещето, което изграждат нашите технологични компании.

Неизбежно беше бъдещето на доставките на храна, на предприятията, внедряващи облачната инфраструктура, на машинното обучение, намиращо все повече и повече приложения. Смятаме, че повечето от тях са просто неща, които са били неизбежни и са представени в настоящето.

Повечето от нашите компании се възползват от промяната. Склонен съм да мисля, че най-много ме вълнуват компаниите, които в този пост-Ковид свят намират начин да ни помогнат с хибридна среда, в която можем да впрегнем най-доброто от личното преживяване и най-доброто от технологиите, вместо да ги противопоставят. С това се занимаваме много в момента.