Копенхаген и хедонистичната устойчивост

Арх. Бярке Ингелс, основател на Bjarke Ingels Group

15:21 | 22 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бих казал, че е доста струдно да се направи ски писта върху работеща електроцентрала. Когато взех първите няколко завоя надолу по пистата, най-после изпитах облекчение, че съм успял да завърша поне тази част.

Пистата е направена върху покрива на електроцентрала за преработване на отпадъци. Тук се преработват отпадъците на столицата Копенхаген в електрическа енергия и отопление.

Ски пистата Копенхил отвори през 2019 г. Тази година към сградата добавиха най-високата в света стена за катерене.

Копенхаген е класически пример на онова, което наричаме хедонистична устойчивост. Това е идеята, че устойчивите сгради и градове не само са добри за околната среда, но също така хората, които ги обитават им се радват много повече.

Електроцентралата за преработване на отпадъци бе създадена с идеята да бъде най-чистата в света.

При положение, че никакви токсични газове не излизат от комина й, покривът на тази гигантска структура може да се превърне в парк. Осъзнахме, че имаме възможност да направим първата алпийска ски писта в Дания.

Когато нещо не е правено никога, вероятно има основателна причина да бъде направено. В началото бяхме затрупани от дилеми.

Между дърветата зад нас се издига пара. Обикновено една електроцентрала се проектира така, че ако има прекалено високо налягане вътре, покривът може да се взриви. Но когато имаме скиори на него, тя не може да се направи по този начин. Така че в този случай стените са направени така, че да се взривят ако има напрежение отвътре.

Електроцентралата e публично притежавана частна компания, следователно не е разрешено да оперира ски писта. Затова има фондация, която отдава под наем покрива на електроцентралата.

В този смисъл, трябваше да изминем доста стъпки, за да превърнем тази своеобразна фантазия в реалност. Започнахме десет години, след като мина конкурса. Прекара почти една-четвърт от живота си в опити да осъществя проекта.

Възможният страничен ефект на чистите технологии е, че една електроцентрала не трябва да бъде нещо негативно и затова те не само са правилното нещо, а са и по-желаното нещо. И затова най-накрая те ще спечелят.