Дивидентът на Aramco е резултат от огромните обеми, продавани от Рияд

Антъни Ди Паола, Bloomberg News

13:30 | 22 март 2021
Обновен: 13:43 | 22 март 2021
Автор: Антон Груев

Основното, което следим разбира се са дивидентите. Саудитците обещаха, че ще запазят дивидента в размер на 75 млрд. долара и това беше причина за много спекулации, предвид истинската катастрофа за петролните пазари от миналата година.

Въпреки това резултатите на Saudi Aramco не са толкова слаби, колкото тези на някой от конкурентите ѝ, дори част от числата в брутната и нетната печалба показват леко подобрение. Но това е резултат от огромните обеми петрол, който саудитците продават.

Все пак трябва да разберем колко е голям свободният паричен поток, колко са спечелили след като извадим капиталовите и оперативните разходи и да видим колко от тях ще останат за дивиденти. Така че ще следим внимателно как саудитците ще поддържат тези нива. И в зависимост от това дали ще излязат на червено или не, дали да емитират дълг, за да продължат да изплащат дивиденти и в бъдеще.

 

Саудитска Арабия разполага с известен контрол на цената на петрола, защото като най-голям производител изтегли голям обем петрол от пазара, за да поддържа цените на суровината. Saudi Aramco не може да контролира разходите си, както подчертават и останалите петролни компании. Но работят и по много проекти, като интеграцията на завода SABIC, където ще търсят възможности за синергия.

Миналата година Aramco преструктурира част от своите отдели и сега имат агенция за преглед на сливания и придобивания, но все още не знаем върху какво работят там и очакваме да разберем.

Така че има някои по-периферни проекти, които могат да оптимизират или прекратят. Това ще бъде важно за понижаване на разходите, но и за поддръжка на добива за в бъдеще.