Пауъл очаква неравномерно възстановяване

Джеръм Пауъл, председател на Федералния резерв

12:53 | 18 март 2021
Автор: Мария Попова

Бих искал да започна, като отбележа, че е изминала цяла година, откакто пандемията нанесе своя удар в страната ни.

Още тогава, беше ясно, че справянето с бързо развиваща се глобална пандемия очевидно ще се развие предимно на територията на здравните работници и експерти и ние сме благодарни на тях и на всички незаменими работници за тяхната служба и жертва.

Опасността за американската икономика също беше ясна. Реакцията на Конгреса на икономическия спад беше най-бързата и най-мащабната в следвоенната ни история и предложи фискална подкрепа за домакинствата, бизнеса, доставчиците на здравни грижи и щатските и местните правителства.

Тук във Федералния резерв ние бързо приложихме пълния набор от инструменти, за да осигурим улеснеия и стабилност и да гарантираме, че възстановяването ще бъде възможно най-силно и да ограничим трайните щети за икономиката. Ние сме силно ангажирани с постигането на целите на паричната политика, които Конгресът ни възложи: максимална заетост и ценова стабилност.

Икономическите последици са реални и широко разпространени. Но в ретроспектива, можем да кажем, че някои от най-лошите икономически резултати са избегнати чрез бързи и решителни действия от страна на Конгреса, от цялото правителство и в градовете в цялата страна. Повече хора запазиха работните си места, повече фирми останаха отворени и повече доходи бяха спестени в резултат на тези бързи и категорични политически действия. И макар да приветстваме тези положителни събития, никой не трябва да изпада в самодоволство. Ние във Фед ще продължим да предоставяме на икономиката подкрепата, от която се нуждае, толкова дълго, колкото е необходимо.

Днес FOMC запазва лихвените проценти близо нула и ще продължи със значителните покупки на активи. Тези мерки, заедно с нашите стабилни насоки относно лихвените проценти и балансовия отчет, ще гарантират, че паричната политика ще продължи да предоставя мощна подкрепа на икономиката, докато възстановяването завърши.