САЩ започват совалки в Азия

Брюс Айнхорн, Bloomberg

12:30 | 15 март 2021
Обновен: 12:31 | 15 март 2021
Автор: Силвия Грозева

САЩ и Китай са на различни позиции по самата среща. Говорител на Китай каза онзи ден, че това е стратегически диалог на високо ниво. Което напомня за преговорите, водени при Тръмп, които се провалиха.

Ден по-рано Антъни Блинкен каза в Конгреса, че това не е стратегически диалог. Така че има много демонстративни изказвания преди самата среща

Определено след санкциите и митата, изгонването на журналисти и затваряне на консулства в края на мандата на Тръмп, самият факт, че двете страни си говорят е признак за напредък.

Премиерът на Китай Ли Къцян на пресконференцията си в края на Националния народен конгрес в четвъртък каза, че само фактът, че ще си говорят може да засили доверието.

Наистина фактът, че просто говорят отново е признак, че двете страни се опитват да преодолеят напрежението от управлението на Тръмп.

Основното послание от САЩ е, че те ще направят повече, отколкото администрацията на Тръмп по отношение на Китай.

Акцентът е не само Китай, но и включването на други теми и проблеми.

Например климатичните промени и пандемията.

Президентът Байдън разговаря онлайн с лидерите на Австралия и Индия и посочи нуждата от сътрудничество по тези проблеми.

Очаквам Антъни Блинкън и Лойд Остин в Япония и Южна Корея и после в Индия да се опитат да уверят страните в ангажиментите на Америка в областта на сигурността след толкова неясноти от времето на Тръмп по въпроса за поддържане на отношения в областта на сигурността с тези страни.