Тъмните облаци над Олимпиадата в Токио

Куруми Мори, Bloomberg News, Токио

17:30 | 10 март 2021
Обновен: 20:03 | 10 март 2021
Автор: Антон Груев

Какво става с Олимпиадата? Измина 1 година откакто игрите през 2020г бяха отложени с една година заради пандемията. Новата начална дата е след броени месеци, а много хора се питат дали организаторите ще отменят или проведат игрите.

Може ли игрите отново да бъдат отложени или изобщо отменени?

Няма вероятност за нова отмяна – организаторите заявиха, че игрите ще бъдат отменени, а не отложени, ако не могат да се проведат през 2021 година. А що се отнася за отмяната им, все още не знаем със сигурност и много зависи от световната пандемия.

По-рано тази година се говореше, че тазгодишните игри ще бъдат отменени и ще бъдат преместени за 2032 година. Но организаторите твърдо ги отрекоха. Въпреки това още не можем да отхвърлим идеята за отмяна. Но знаем, че март е ключов период за взимане на решението, защото тогава започват окончателните приготовления.

"Япония е решена да бъде домакин на олимпийските и параолимпийските игри в Токио като доказателство, че човечеството е надвило пандемията", каза министър-председателят на Япония Йошихиде Суга.

Как смятат организаторите да ги проведат безопасно? Те твърдят, че имат план. Олимпийският комитет публикува своят така наречен сценарии, в който описват как смятат да предпазят всички.

Ще има ли тестване? Да.

Карантина – не.

Фенове – може би.

Спортистите и длъжностите лица няма да са задължени да се ваксинират, но ще има строги ограничения за свободно движение и смесване с останалите.

Планът е дълъг 32 страници и не е особено конкретен. Но се очаква скоро той да бъде допълнен с още инструкции.