Служебните коли се избират според близостта на сервиза

Щефан Никола, Bloomberg News

13:09 | 9 март 2021
Обновен: 13:12 | 9 март 2021
Автор: Антон Груев

Инвеститорите очевидно са огромни поддръжници на Tesla. Компании на новия най-голям пазар за електромобили изглежда не са толкова уверени и вероятно това струва на Илон Мъск огромен брой продажби.

Приблизително 2 от всеки 3 продажби в Европа се реализират от корпорации, включително служебни коли, които се предлагат на служители като придобивка. Размерът на пазара за 360 млрд. долара е уникален в световен мащаб и ще определи колко бързо двигателят с вътрешно горене ще бъде изтласкан от батериите.

Но това, което не се коментира е почти пълната липса на Tesla на този пазар, на който доминират европейски компании.

SAP най-голямата европейска софтуерна компания получава десетки запитвания за автомобили на Tesla от служителите си всеки месец, но не иска да ги купи, защото компанията не разполага със сервиз близо до централата на компанията в Уолдорф.

Този факт предизвиква опасения, че служителите на компанията ще си взимат почивни дни от  работа, за да ремонтират автомобила си.

Притежаваната от Daimler Mercedes-Benz и BMW предлагат ремонти в рамките на деня, което прави техните хибридни модели много по-популярни за софтуерния гигант.

Това не е единственият случай, в който компании отлагат покупката на модели на Тесла. Химическият гигант BASF не предлага електромобилите на своите над 50 000 германски служители, заради нискокачествената мрежа на обслужване на Tesla.

Въпреки че интересът на потребителите към марката расте, едва 0,3% от продадените автомобили в Германия за миналата година са били с марката Tesla.

Американският автопроизводител строи първия си завод в Европа близо до Берлин, а наскоро намали цената на своя Model 3 със 7%. Това вероятно показва опасения от по-ниско от очакваното търсене.