Данъчните облекчения критични за EV продажбите в ЕС

Но неразвитата инфраструктура на Tesla в Европа остава проблем

13:12 | 9 март 2021
Автор: Антон Груев

Европейските корпоративни продажби се увеличиха с около 20% за последното тримесечие, като компаниите се възползваха от щедри субсидии, като данъчни облекчения, връщане на ДДС и обезценяване. Само на 8-те най-големи пазара в региона тази помощ достига 32 млрд евро годишно.

Страни като Германия, Франция и Италия прикриват субсидиите за електромобили като част от своите пакети стимули от 2020 година и подкрепят продажбите на електромобили в една иначе мрачна година.

Продадените 1,8 млн. плъгин хибрида и електромобили в Европа са около 40% от общите световни продажби.

Миналата година, Германия въведе данъчни облекчения целящи да направят по-екологични така наречените служебни коли. Които служителите могат да използват по време на работа, както и в свободното си време.

Лизинговите компании също се очаква да повлияят значително върху възприемането на електромобилите, тъй като много от колите, които използват се продават на пазара на употребявани коли няколко години след купуването им.

Но неразвитата инфраструктура на Tesla в Европа остава проблем.

В Италия компанията има само 4 центъра за обслужване. Тези на Fiat са 1300, а на VW – 800.

Ситуацията във Франция и Англия е подобна, където компанията има съответно 10 и 13 сервиза.

От Tesla твърдят, че времето, което автомобилите им прекарват в сервизите е минимално, защото компанията провежда диагностика и актуализира софтуера от разстояние и използва мобилни сервизни екипи.

Но компанията твърди, че ремонтът на нейните автомобили не е като на тези с конвенционални двигатели, но е ясно, че липсата на сервизи пречи на Tesla да навлезе в европейския корпоративен пазар на стойност 360 млрд. долара.

А това може значително да застраши разширението на Tesla в региона.

Това е Как се придвижваме. Аз съм Щефан Никола. За да научите повече за бъдещето на транспорта последвайте страниците на Quicktake и Bloomberg.