Имаме план как ваксината срещу Ковид-19 да стигне до всички американци, част 2

Д-р Дейвид Кеслър, главен научен съветник на американската Оперативна група за справяне с Ковид-19

17:35 | 3 март 2021
Обновен: 17:45 | 3 март 2021
Автор: Петя Кушева

Мога да ви кажа, че ние работим ден и нощ с колегите ни от местните здравни власти.

Ако погледнете колко назад бяхме през януари - изпращахме около пет до седем милиона дози седмично. Това се удвои в края на февруари и със сигурност ще се утрои до началото на април.

Имаме проблем с доставките. Очакваме с течение на времето през следващите няколко месеца това ще се промени. Ще разгърнем широко доставките.

Но когато погледнете само цифрите - 96 милиона дози са доставени, 75 милиона са поставени на хората, 50 милиона души са получили една или повече дози, а две дози са получили 25 милиона души. И това е само зa няколко седмици откак сме започнали.

Не мисля, че правилната дума е влияние върху местните и щатските юрисдикции. Смятам, че има истинско партньорство и сътрудничество.

Щатите и местните власти поставят ваксини в редица различни обекти. А ние въведохме към щатските и местните власти редица допълнения, за да гарантираме че ваксината се доставя справедливо и равномерно.

Добавихме много обекти за ваксинация. Създадохме близо 500 по-малки обекта за ваксинация. Също така, контролираме дали ваксината се разпространява вече и в аптеките, в общинските здравни центрове, в мобилните центрове.

Добавяме и няколко различни канала за дистрибуция с нашите щатски и местни партньори, за да се гарантира, че ваксината ще достигне до всички американци.