Какво ще направи Сунак за фискалните разходи

Лизи Бърдън, Bloomberg

14:30 | 3 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Най-голямото предизвикателство за британския финансов министър Риши Сунак и перспективата за възстановяване без работни места. Идеята, че икономиката може да се възстанови, но високите нива на безработица да останат.

Фондация Резолюшън казва, че най-нископлатените работници най-вероятно ще загубят работата си в следващите 3 месеца.

Точно затова очакваме финансовият министър да насочи внимание към непосредствена подкрепа за заетостта и доходите. Като удължи помощта за запазване на работните места, за което чухме снощи.

Всичко това си има обаче цена.

Следващите главоболия за Риши Сунак ще бъдат публичните финанси.

Графиката показва как от април миналата година сме имали 13 големи съобщения за увеличение на държавния дълг до връх в мирно време.

Въпросът е дали Риши Сунак ще реши този въпрос сега или ще подскаже, че ще го отложи.

Очакваме плавен ръст на корпоративния данък до следващите избори.

Най-важното е, че няма да е човекът, който ще направи възстановяването. Графиката показва прогнозата на Bloomberg за британския БВП за следващите 5г.

Всеки икономист, с когото говорих каза, че преждевременното фискално затягане ще задържи ръста на БВП.

Гуверньорът на BoE Андрю Бейли каза, че хората ще се върнат, когато ограниченията се вдигнат. Въпросът е дали се ако задава увеличение на данъците, дали хората, които са имали щастието да могат да пестят, ще излязат и похарчат спестеното.

Това е въпросът към финансовите власти във Великобритания и очакваната прогноза от фискалния надзор, който се очаква заедно с проектобюджета.

Както и въпросът дали успехът на ваксинационната програма в страната ще повиши очакванията за възстановяване.