10г Bloomberg Technology

Емили Чанг, Bloomberg Technology

15:00 | 3 март 2021
Автор: Мария Попова

През 2011 Apple беше на гребена на вълната. Най-търсените продукти бяха MacBook Air, по-тънък и по-бърз iPad и iPhone 4S, който ни запозна със Siri. Това беше и годината, когато Стив Джобс излезе за последно на сцената.

2012 беше белязана от мобилността. Tesla показа Model S, стартира компанията за споделено пътуване Lyft, а Google направиха дебют с автономната си кола. Дори и аз се повозих на нея. Невероятно е!

2013 беше доминирана от виртуалния свят. Sony PlayStation 4 предизвика вълнение, а Google представи очилата си. Но при цена от 15 хиляди долара, те не ставаха масова употреба.

През 2014 изглежда всички сме се нуждаели от малко помощ под формата на личен асистент с изкуствен интелект – Alexa на Amazon.

Вдъхновена от компютърния глас на борда на космическия кораб Enterprise от Star Trek, Alexa предлага информация в реално време и изпълнява заповеди.

Като заговорихме за космос, 2015 беше годината на небесата. Galaxy 6 на Samsung впечатли критиците, а Falcon 9 на SpaceX успешно се завърна на земята и отбеляза забележителен напредък в двигателите за многократна употреба.

През 2016, носимите технологии ни донесоха Аir Рods на Applе и пъвата търговска версия на Oculus Rift преди Facebook да ги купи.

През 2017, Model 3 на Tesla промени разговора за електромобилите като ги направи по-достъпни и по-желани заради дизайна.

Ако търсите повече функции, през 2018 Microsoft показа своя две в едно Surface pro 6 – ултралек и многофункционален са маркетинг аргументите му.

2019 ни донесе преставянето на «Вълшебното кралство» в дебютната стиминг платформа на Disney, която бързо стана конкурент на Netflix.

През 2020,        годината на пандемията, Uber Eats генерира 4,8 милиарда долара приходи. Продажбите на Рeloton скочиха с над 170% и подсилиха сферата на домашния фитнес.

Стигаме до 2021, когато можем да очакваме повече облаци, повече изкуствен интелект, повече квантови компютри, 5G и какво ли не.

О, а онези 100 долара вложени в биткойн преди 10 години, днес се равняват на около 5 милиона долара. Поздравления!