Стаден имунитет до месеци звучи нереалистично: Джон Хопкинс, част 1

Лорън Соър, асистент по спешна медицина в Джон Хопкинс

13:18 | 26 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Лорън Соър, асистент по спешна медицина в Джон Хопкинс коментира обрата при данните за понижаване на заразените от Ковид-19 в Съединените щати.

Тя каза, че това е страхотна тенденция и иска тя да продължи, но не иска хората да стават прекалено самодоволни и да очакват бързо връщане към нормалното, защото цифрите бяха толкова високи и нещата бяха толкова зле:

"Затова посланието трябва да се приема като продължаване на добрата и усилена работа за намаляване на тези цифри.

Нещата в болниците изглеждат много по-добре. Хората са изписвани от спешното отделение вкъщи или в места за грижи от средно ниво, което е по-добре, защото болничните легла за пациенти с остра форма на заболяването, като тези на интензивното отделение, могат да поемат най-болните пациенти.

Така че болниците определено изглеждат по-добре. Най-важното ще бъде да се запази така и през лятото.

Продължаваме да виждаме потенциалната ефикасност на тези ваксини, докато се увеличава броя на  заразените от тези варианти.

Знаем, че това може да е имало ефект върху ваксината на Johnson&Johnson. Тази ваксина е от една доза, която е на път да излезе сега.

Но добрата новина за много от тези ваксини е, че те могат да бъдат адаптирани и можем да създадем бустер ваксини, които да изградят защита, дори когато изглежда че няма добра защита срещу даден вариант.

Разполагаме с технологията за подобряване на тези ваксини, не искам да казвам в движение, но за много по-бърз период.

Току що чухме от регулаторните агенции, че няма да изискват големи клинични изпитвания, за да адаптираме тези ваксини, което е страхотна новина, защото това означава, че можем да получим бустери, променени ваксини, в ръцете ни по-бързо."